Benvinguts i benvingudes:

Des del Castell de Falgons volem donar la benvinguda a tots els visitants de la nostra web.

El Castell de Falgons, situat en un entorn natural entre el Pla de l'Estany i la Garrotxa , amb dades de construcció que en remunten al segle VIII, és una edificació de planta quadrada amb quatre torres orientades als punts cardinals, típicament medieval i datada als segles XIII i XIV. Però el que el fa especial és el seu bon estat de conservació, que ens permet reviure les estances de la vida quotidiana a l'edat mitjana.

El segon diumenge de setembre de cada any es commemora,amb una cavalcada històrica, l'oferiment de les relíquies del màrtir Sant Ferriol al temple de Falgons. La llegenda ens diu que el Cavaller Guillem Galceran II de Cartellà, sobrenomenat “ El Comte Desperta Ferro”, en el segle XIII va oferir les relíquies, portades des de Sicília, al temple de l'indret on va néixer. El Castell participa de la festa com a punt d'inici de la cavalcada (processó) fins al temple. Els visitants poden participar-hi, gaudir del meravellós paratge i dinar de l'arrossada popular, a l'ombra de la frondosa natura.

En aquesta mateixa web podeu trobar un breu resum històric i llegendari del castell i dels personatges que l'han habitat durant més de mil anys. Demanem disculpes per si se'ns ha escapat alguna inexactitud històrica, però us assegurem que tant el castell de Falgons com els seus personatges tenen molta llegenda per complementar la història.

És obligat ara tornar a mencionar breument “El Comte Desperta Ferro” (Cavaller Guillem Galceran II de Cartellà), personatge històric del segle XIII, d'una vida plena d'aventures, guerra, política i poder, que ens invita a la llegenda i deixar volar la imaginació. Per una banda, Mª   Mercè  Homs, historiadora gironina, és una de les especialistes més reconegudes d'aquest personatge, i ens consta que n'està preparant una extensa biografia. Per l'altra, Jou Ramírez,   lloretenc, dissenyador gràfic, publicista i deliciós dibuixant, n'ha fet un còmic, on recrea les correries d'en Guillem Galceran a l'indret de Falgons, on va néixer i va viure al segle XIII.

Castell de Falgons

Foto aèria del castell de Falgons (anys 80)